Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ
500.000 Βρετανοί μέσα σε ένα χρόνο αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε «τράπεζες τροφίμων» για απόρους


Μισό εκατομμύριο Βρετανοί κατέφυγαν την περασμένη χρονιά σε θρησκευτικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις για 2 σακούλες με τρόφιμα

Στη Μεγάλη Βρετανία, μια από τις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου, πάνω από 500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε συσσίτια και «τράπεζες τροφίμων» για απόρους μέσα στον περασμένο χρόνο, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς.


Χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη οργάνωση αυτών των «τραπεζών τροφίμων» (food banks) στη Βρετανία - η θρησκευτική φιλανθρωπική οργάνωση «Trussell Trust» - ανακοίνωσε ότι το 2012-2013 διένειμε πακέτα τροφίμων σε 346.000 Βρετανούς (το 36,6% από αυτούς παιδιά), έναντι 129.000 το 2011-2012 και 61.000 το 2010-2011.
Χαρακτηριστικό της τεράστιας εξάπλωσης του προβλήματος μέσα στους εργαζόμενους της χώρας είναι το γεγονός ότι η ίδια οργάνωση σημειώνει πως μόνο το 4% των ανθρώπων που κατέφυγαν στις «τράπεζες τροφίμων» ήταν άστεγοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Independent», το κόστος των βασικών προϊόντων φαγητού ανέβηκε κατά 35% τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ το κόστος θέρμανσης ενός σπιτιού εκτινάχθηκε κατά 63% το ίδιο διάστημα.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός της Βρετανίας έρχονται αντιμέτωποι με περικοπές μισθών, ανεργία και υποαπασχόληση, αλλά και τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της πρόνοιας, με περικοπές των επιδομάτων ή αυξήσεις τους κάτω από τον πληθωρισμό, με πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας.
Μάλιστα, ο τριπλασιασμός των Βρετανών που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις «τράπεζες τροφίμων» καταγράφηκε σε μια περίοδο πριν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν τον Απρίλη στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιη την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του σχετικού αριθμού την επόμενη χρονιά.
Να σημειωθεί ότι η απειλή της πείνας αγγίζει πολλούς περισσότερους από αυτούς που σήμερα καταφεύγουν στα συσσίτια. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (CEBR), 4,7 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν σε συνθήκες «ένδειας σίτισης» (food poverty) και αναγκάζονται να κόψουν βασικά είδη διατροφής, όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά κλπ. για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

πηγη:  902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου