Σάββατο 8 Ιουνίου 2013



Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Τουρκία




Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, καθώς νέες συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα του Σαββάτου και το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Ταξίμ. Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου βρίσκεται σε εξέλιξη και η συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου αποφάσεων και διοίκησης του κόμματος Ερντογάν, με θέμα τη διαχείριση των λαϊκών αντιδράσεων. Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν από την Παρασκευή πληροφορίες που αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να αποφασίσει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για το 2015.

Να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην αστική διαχείριση και να ενσωματώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, προσπαθούν και τα άλλα κόμματα στην Τουρκία. Το Σάββατο, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί
ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι απαιτείται ανανέωση της εξουσίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι «δεδομένου πως η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση. Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας».

Το σενάριο των «πρόωρων» εθνικών εκλογών συντηρείται και από το γεγονός ότι το 2014 είναι ούτως ή άλλως εκλογικό έτος για την Τουρκία, καθώς το Μάρτη πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές και τον Αύγουστο οι προεδρικές, ενώ εκκρεμεί και το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα. Αυτό που τώρα συζητιέται είναι να στηθούν τρεις κάλπες μαζί, για τις βουλευτικές, τις προεδρικές και τις δημοτικές εκλογές ταυτόχρονα.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, η αστυνομία επιτέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε περίπου 5.000 διαδηλωτές στην συνοικία Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλίας νερού.

Τις διαδηλώσεις χαιρέτισε την Παρασκευή ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν. «Νομίζω ότι το κίνημα αντίστασης είναι γεμάτο νόημα και το χαιρετίζω» ανέφερε σε μήνυμά του. Πρόσθεσε ότι «αυτή η στάση δημιούργησε ένα πολιτικό ρήγμα» και προειδοποίησε ότι ορισμένες ομάδες μπορεί να προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις διαδηλώσεις.
    πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου