Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Διάβαζε ανάποδα, κάνε το ίσιο


Με μία δήλωσή του και μόνο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατόρθωσε να μεταστρέψει το αρνητικό σε βάρος της κυβέρνησης κλίμα.

Στο ρυθμό του τραγουδιού «δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια/σβήνω στο ουίσκι τα δικά σου τα σημάδια», ο υπουργός εξομολογήθηκε στο παγκόσμιο οικονομικό κατεστημένο ότι έχει χάσει τον ύπνο του για τις χιλιάδες απολύσεις που πρέπει να υπογράψει. Και έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ανάλγητη. Μ' όλο το συναίσθημα που, κατά δήλωσή του, τον διακρίνει έκανε καθαρό ότι όλη του η σκέψη αξιοποιείται στην αναζήτηση του «ποιος πρέπει να χάσει τη δουλειά του».

Μετά από μια τέτοια δήλωση και οι πλέον άκαρδοι σπάραξαν, το κλίμα μεταστράφηκε υπέρ της κυβέρνησης, οι υπουργοί της οποίας αναδεικνύονται σε θύματα των εργατών που δε λένε να παραιτηθούν μόνοι τους και αναγκάζουν τους υπουργούς να τραβάνε της ψυχής τους τον τάραχο.
***

Αδικη είναι και η κριτική που γίνεται στον Βρούτση. Δεν έκανε τίποτα πρωτότυπο στο μαγείρεμα των στοιχείων για την ανεργία. Ολοι μα όλοι οι υπουργοί Εργασίας κάνουν ακριβώς το ίδιο. Οσο αυξάνεται η ανεργία τόσο αυτοί ανακοινώνουν αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης.

Δεν είναι από κακία. Πράγματι, όσο αυξάνεται η ανεργία τόσο περισσότεροι είναι οι διαθέσιμοι που για ένα κομμάτι ψωμί πιάνουν δουλειά έστω και για μια ώρα τη βδομάδα κι αυτό καταγράφεται σαν αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης. Δηλαδή, οι υπουργοί δε μαγειρεύουν τα στοιχεία. Πολιτική εφαρμόζουν. Αυτήν που μετατρέπει έναν εργαζόμενο με πλήρη δικαιώματα σε απασχολήσιμο. Οταν έρχεται η ώρα να μιλήσει η στατιστική, πράγματι και η ανεργία αυξάνεται και οι απασχολήσιμοι αυξάνονται.
***

Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι Ελληνες υπουργοί που εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική. Η είδηση από τη Ρουμανία μάς δείχνει το καρμπόν, με το οποίο εφαρμόζεται η ίδια πολιτική απ' άκρου σ' άκρου στην ΕΕ. Αυτό, βέβαια, δημιουργεί ένα πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναλάβει εργολαβικά να υπερασπίζει την ΕΕ από κάθε κακόβουλη κριτική, αλλά η ζημιά είναι μικρή. Εξάλλου, πληθαίνουν οι φωνές μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ που λένε πως δεν είναι προς θανάτου το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντικαπιταλιστική γραμμή. Οτι το κύριο για να κυβερνήσει είναι να καθησυχάσει τα μικροαστικά στρώματα και να αξιοποιήσει τους τρομοκρατημένους ανέργους.

Το μήνυμα σαφές: Διατηρήστε την τάξη πραγμάτων. Οπως σ' αυτό το μικρο νησάκι, τη Δοκό, απέναντι από την Υδρα. Οπου η «παρωχημένη» αντίληψη περί προστασίας της κληρονομιάς δίνει τη θέση της στη σύγχρονη άποψη περί εμπορικής αξιοποίησης των πάντων. Αμφιβάλλει κανείς ότι και στη Δοκό θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Αυτό προβάλλεται ως κυρίαρχη αλήθεια.

Η αλήθεια, βέβαια, πολλές φορές δεν είναι αυτό που φαίνεται, αλλά ποιος νοιάζεται για την αλήθεια; Το διεθνές πρακτορείο διακινεί μια είδηση, αυτή είναι η αλήθεια που θα διαβάσουν την επομένη εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Λίγοι θα προσέξουν ότι μια διαδήλωση 2.500 ατόμων στο Ρίο ντε Τζανέιρο ισοδυναμεί με συνάντηση φίλων σε συνοικία επαρχιακής πόλης της χώρας μας. Ακόμα πιο λίγοι θα μπορέσουν να ψάξουν τις θέσεις με τις οποίες έγινε η όποια διαδήλωση. Κι έτσι δε θα διαπιστώσουν την ομοιότητα των δικών μας εργατοπατέρων με τους Βραζιλιάνους. Ψιλά γράμματα κι άντε να τα ψάχνεις μέσα στην κάψα, παραμονή μιας πανεργατικής απεργίας στη δική μας χώρα, όπου ήδη οι εργατοπατέρες έχουν ανοίξει πανιά για άλλες θάλασσες.

Το γεγονός ότι θα λιώσουν σόλες οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για να οργανωθεί και να γίνει τελικά η γενική απεργία δε δίνει άλλοθι σε κανέναν άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου