Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με απόφαση Σαμαρά



Στο «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, προχωρά οριστικά η κυβέρνηση, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για να βγάλουν οι τράπεζες στο σφυρί χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών. Ταυτόχρονα, με την απειλή της κατάσχεσης, να αρπάξουν ό,τι απέμεινε από τον προϋπολογισμό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Στην άμεση προώθηση της ειλημμένης απόφασης, συμφώνησαν και τυπικά την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. «Νομίζω πως τελειώσαμε» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ακόμα οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, για να χρυσώσει το χάπι στο λαό, ο πρωθυπουργός είπε ότι«η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δε θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Οι συγκεκριμένες αναφορές περιγράφουν το τέχνασμα που αναζητούσε η κυβέρνηση, προκειμένου να χειραγωγήσει τη λαϊκή αγανάκτηση. Ταυτόχρονα, για να προσφέρει διέξοδο και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κάτω από την πίεση της δυσαρέσκειας του λαού, ζητούσαν να υπάρξουν «κοινωνικά κριτήρια» σαν προπέτασμα καπνού στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.Κερδισμένοι οι τραπεζίτες

Στον αντίποδα, η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι προχωρά το μέτρο που θα«προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη», αποτελεί σαφέστατη δέσμευση προς το τραπεζικό κεφάλαιο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του. Κι αυτό γιατί:
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες υποθηκευμένα ακίνητα -υπολογίζονται σε 25.000- που με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν την περίοδο πριν από το 2009, βρίσκονται στο στάδιο της κατάσχεσης. Η άρση της απαγόρευσης που αποφάσισε η κυβέρνηση, θα στρώσει το δρόμο για να βγουν άμεσα στο σφυρί και να ολοκληρωθεί το πλιάτσικο από τους τραπεζικούς ομίλους.
Η απόφαση της κυβέρνησης και η όποια νομοθετική ρύθμιση επιλεγεί, θα αξιοποιηθεί από τους τραπεζικούς ομίλους εκβιαστικά προς τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να πετσοκόψουν και τα ελάχιστα για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους, προκειμένου να επιδιώξουν νέο διακανονισμό με τις τράπεζες. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι ο προηγούμενος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. 4161/ Ιούνης 2013, άρθρα 11, 12 και 13), προβλέπει ότι για να προχωρήσει ο δανειολήπτης σε νέο διακανονισμό, απαιτείται ελάχιστη μηνιαία καταβολή τουλάχιστον του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης. Δηλαδή, ανεξάρτητα από τα εισοδήματά του, ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει χρήματα για τη δόση, τα οποία, εάν δεν διαθέτει, η τράπεζα πλέον θα μπορεί να προχωρήσει στον πλειστηριασμό του σπιτιού του.
Με το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, λύνονται τα χέρια στους τραπεζίτες προκειμένου να πουλήσουν μια σειρά από «κόκκινα δάνεια» (από το σύνολο των 72 δισ. ευρώ, που είναι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων, περίπου 17 δισ. εμφανίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή τους) σε ξένες κοινοπραξίες, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα αγοράσουν στο 30% ή 40% της ονομαστική τους αξίας. Πλέον, οι «ξένοι επενδυτές» που θα αγοράσουν τα συγκεκριμένα δάνεια, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην κατάσχεση και τον πλειστηριασμό των λαϊκών κατοικιών και στη συνέχεια στη μεταπώλησή τους.
Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών -ακόμα και αν αρχικά τεθούν «κοινωνικά κριτήρια»- αποτελεί μια νέα πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή δε θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον νέα νομοθετική παρέμβαση που θα εξαιρεί τα κριτήρια και θα προχωρεί σε οριζόντια εφαρμογή του μέτρου. Ανάλογα και με την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, που αυτή τη στιγμή είναι «χαντακωμένη» και η μαζική είσοδος σπιτιών για πώληση θα την έριχνε ακόμα πιο κάτω.

Προσπάθεια χειραγώγησης του λαού

Με βάση τα παραπάνω, οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι «η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευθεί απολύτως», αποτελούν μέρος της προσπάθειας να χειραγωγηθεί ο λαός και να ενσωματωθούν οι αντιδράσεις του.

Αποδεικνύεται ότι οι εταίροι της συγκυβέρνησης, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονταν να «διαφωνούν» στα επιμέρους, αναζητούσαν την κατάλληλη φόρμουλα για να ανοίξει η πόρτα των πλειστηριασμών, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Αυτή τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης πρόβαλε ξεκάθαρα ο Ευ. Βενιζέλος και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου σημείωσε: «Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: Να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας».Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Από την 1η Γενάρη 2014, θα προχωρήσει η θέσπιση πενταετούς «προστασίας» της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Στην πραγματικότητα, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να βγάλουν στο σφυρί όσα ακίνητα βρίσκονται στο «κόκκινο» από το 2008 και νωρίτερα. Γι' αυτά δηλαδή που η 5ετία της «προστασίας» λήγει στο τέλος του 2013. Σταδιακά, χρόνο με το χρόνο, η απειλή των πλειστηριασμών θα εξαπλώνεται και σε όσους μικροϊδιοκτήτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσκολίες από το 2009 και τα επόμενα χρόνια.

- Μείωση στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ του ύψους της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.

- Για την αντιμετώπιση των δανειοληπτών, θα παίρνεται υπόψη το ύψος του ανεξόφλητου δανείου. Για όσους έχουν αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του δανείου και οι οποίοι από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς των τραπεζών χαρακτηρίζονται «συνεργάσιμοι», η μεταχείριση θα είναι διαφορετική. Στην περίπτωσή τους, η απειλή του πλειστηριασμού έχει στόχο να τους φέρει στο γκισέ της τράπεζας για νέο διακανονισμό. Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι διαβεβαιώσεις Σαμαρά – Βενιζέλου, ότι θα προστατευτούν οι φτωχοί και οι αδύναμοι, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να κρύψουν ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να βγουν στο σφυρί τα σπίτια λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν, εξαιτίας της ανεργίας και της ανέχειας, να αποπληρώσουν τα δάνεια στις τράπεζες. Οι διαβεβαιώσεις τους έχουν τόση αξία όση είχαν και αντίστοιχες προηγούμενες, όπως για το χαράτσι στη ΔΕΗ.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Το ΚΚΕ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να προστατευθούν τα λαϊκά σπίτια. Η οργανωμένη λαϊκή δράση, μέσα από τα ταξικά σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές, μπορεί να εμποδίσει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη βουλή το ΚΚΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου