Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των νεκρών στη μάχη της Ηλεκτρικής



Κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις για τους πεσόντες στη μάχη της Ηλεκτρικής που δόθηκε στις 13 Οκτώβρη του 1944 στο Κερατσίνι, μεταξύ των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και μαχητών του ΕΛΑΣ.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Δημαρχείου και ακολούθησε πορεία προς το μνημείο που είναι στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι και νέοι και υποδέχτηκαν την πορεία με το σύνθημα «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Κατατέθηκαν στεφάνια και έγινε προσκλητήριο νεκρών.

Σκληρή μάχη του ΕΛΑΣ με τα ναζιστικά στρατεύματα
Στον χαιρετισμό εκ μέρους του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Λευτέρης Καλογενίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης της Ηλεκτρικής λέγοντας ότι «τα ναζιστικά στρατεύματα κατά την αποχώρησή τους είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά το λιμάνι του Πειραιά και σημαντικές μονάδες παραγωγής όπως ήταν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής. Μια ομάδα του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τους Νίκανδρο Κεπέση και Σωτήρη Κύβελο έκοψαν τα καλώδια των εκρηκτικών. Ο κίνδυνος όμως δεν είχε περάσει καθώς τα ναζιστικά στρατεύματα είχαν επιστρέψει και δόθηκε σκληρή μάχη με 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες».
Οργάνωση και πάλη κατά του καπιταλισμού και του φασισμού

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Τιμάμε τη μνήμη των αγωνιστών, των μαχητών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ που με μπροστάρη και καθοδηγητή το ΚΚΕ πάλεψαν με ανιδιοτέλεια για την απελευθέρωση του λαού μας και συνολικά για τη νίκη ενάντια στον ναζισμό».

Σχολιάζοντας την προσπάθεια της ΕΕ να ταυτίσει τον κομμουνισμό με τον φασισμό, σημείωσε πως «σήμερα προσπαθούν να εξομοιώσουν τον Χίτλερ -τον αιμοσταγή δολοφόνο που ήταν δημιούργημά τους, που η αστική τάξη και τα κόμματα της μαζί και οι σοσιαλδημοκράτες τον βοήθησαν να αναρριχηθεί στην εξουσία- με τον Στάλιν που ήταν ο ηγέτης του λαού της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού που τσάκισε τον ναζισμό και ύψωσε την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στην καγκελαρία του Βερολίνου, γεγονός που σήμανε την οριστική ήττα του ναζισμού.

Είναι επίκαιρο γιατί στις μέρες μας η Χρυσή Αυγή, οι πολιτικοί και φυσικοί απόγονοι των ταγμάτων ασφαλείας, των Χιτών και των γερμανοτσολιάδων, ξαναβγήκαν από τις τρύπες τους, πέταξαν τις μάσκες τους και με θράσος σηκώνουν το κεφάλι και απειλούν τους εργαζόμενους, το λαό».

Αναφέρθηκε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη και στη δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, τονίζοντας ότι «η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική δύναμη και ναζιστική οργάνωση φορέας της αντιδραστικής ιδεολογίας του εθνικοσοσιαλισμού -που καμία σχέση δεν έχει με τον επιστημονικό σοσιαλισμό- που οργανώνεται και εκπαιδεύεται ενάντια στο λαό και το εργατικό κίνημα».

Αναφερόμενος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στην αντίσταση του λαού τόνισε πως «και τότε ο ναζισμός φαινόταν ανίκητος που ακάθεκτος υποδούλωνε τη μια χώρα μετά την άλλη. Σε αυτές τις συνθήκες και με τους περισσότερους κομμουνιστές να παραδίδονται από τον δικτάτορα Μεταξά στους ναζί και που φάνταζε σαν τρέλα, σαν ουτοπία η αντίσταση και η ήττα του ναζισμού, το ΚΚΕ έδωσε το σύνθημα της αντίστασης ενάντια τους κατακτητές και με μπροστάρη το κόμμα δημιουργήθηκε το μεγαλείο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ.

Έτσι και σήμερα προϋπόθεση για να ηττηθεί ο ναζισμός είναι η οργάνωση του λαού και της νεολαίας -πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης- που θα αντιπαλέψει και τελικά θα νικήσει το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, τον καπιταλισμό και μαζί τον φασισμό - ναζισμό.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να παλέψει για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, μαζί με τον φασισμό και το ναζισμό θα αποκρούσει την επίθεση που δεχόμαστε από την αστική τάξη και τους πολίτικους εκφραστές της, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την παραλλαγή που έχει τον ίδιο στόχο το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ.

Με ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα, με ισχυρά, μαζικά ζωντανά συνδικάτα, με ισχυρό ΠΑΜΕ και πανίσχυρο ΚΚΕ με τη λαϊκή συμμαχία θα νικήσουμε το βάρβαρο σύστημα και τον φασισμό που είναι υποκατάστατό του».

πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου