Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Δύο για τον "Ριζοσπάστη"

Η "Βικτώρια". Εδώ τυπωνόταν ο παράνομος "Ριζοσπάστης" κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Ο "Ριζοσπάστης" και μια στοιχειώδης λεπτομέρεια

Τον Ριζοσπάστη δεν τον χρηματοδοτούν ούτε εμπορικοί στόλοι, ούτε τράπεζες, ούτε διυλιστήρια πετρελαίου, ούτε μεταλλεία χρυσού, ούτε κατασκευαστικοί όμιλοι, ούτε τα διόδια του ενός ή του άλλου εκχωρημένου οδικού άξονα, ούτε η βιομηχανία του θεάματος, ούτε…, ούτε…, ούτε…

Λέγοντας το ίδιο πράγμα διαφορετικά: ο Ριζοσπάστης δεν είναι συμπληρωματικό εξάρτημα -πολιτκό και ιδεολογικό- κανενός εφοπλιστικού, τραπεζικού, βιομηχανικού, εμπορικού κλπ κλπ ομίλου, όπως όλων αυτών που μέρα-νύχτα μοχθούν για την “ανεξάρτητη” και “αντικειμενική” “ενημέρωση” του λαού, για την πολιτιστική και ψυχαγωγική του (παρα)μόρφωση.

Ο ίδιος ο Ριζοσπάστης δεν είναι εμπορική επιχείρηση, η έκδοσή του δεν αποσκοπεί στην κερδοφορία και τη συσσώρευση κεφαλαίου ούτε και στηρίζεται οικονομικά από τη συσσώρευση κεφαλαίου και την κερδοφορία κάποιου επιχειρηματικού ομίλου που εκδίδει την εφημερίδα του (ή εκπέμπει το σήμα του) σαν όργανο των εμπορικών και πολιτικών υποθέσεών του.

Στοιχειώδες: Ο Ριζοσπάστης δεν είναι τέτοιου είδους “όργανο”, είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, χρησιμεύει για τη διάδοση των θέσεων του και για την ενημέρωση του λαού από τη σκοπιά αυτών των θέσεων, και τα έξοδα της έκδοσής του δεν αθροίζονται σε οποιαδήποτε συνολική επένδυση “αυτοαξιοποιούμενου” κεφαλαίου και εξασφάλισης πολιτικής επιρροής στη λέσχη της ταξικής κυριαρχίας. Αθροίζονται στα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, έξοδα που καλύπτονται πρώτα απ’ όλα από το υστέρημα των μελών και των φίλων του.


Μπορεί να έχει κανείς οποιαδήποτε άποψη για το περιεχόμενο του Ριζοσπάστη, για οποιαδήποτε πλευρά του τρόπου με τον οποίο εκπληρώνει την αποστολή του, αλλά οποιαδήποτε τέτοια άποψη αγνοεί την παραπάνω πραγματικότητα και “ειδοποιό διαφορά” δεν μπορεί παρά να είναι (μιλώντας με όρους πολιτικά και “συναισθηματικά” ουδέτερους) “άστοχη”.

Ο Κώστας Βιδάλης

Οι «κλαίουσες ιτιές» της Μπογιοπουλιάδας

...αυτές που σήμερα ψέγουν το ΚΚΕ, τον Ριζοσπάστη γιατί, λέει, «εκδίωξε», «απέλυσε», «έφαγε», «καρατόμησε», «κατακρεούργησε» και άλλα φαιδρά το γνωστό δημοσιογράφο είναι οι εξής:

- είναι αυτοί που ποτέ στη ζωή τους δεν έκαναν τον κόπο να αγοράσουν το «Ριζοσπάστη».

- είναι αυτοί που ουδέποτε πήραν την εφημερίδα να διαβάσουν την στήλη του Νίκου Μπογ. και τον έμαθαν απ' την τηλεόραση.

- είναι αυτοί που δεν έχουν βγει - ούτε θα βγουν - ποτέ σε οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυση του Κόμματος.

- είναι αυτοί που όταν τους μιλούσες για οργάνωση απεργιών, για αγώνα και κινητοποιήσεις σου έλεγαν «δε βαριέσαι βρ' αδερφέ».

- είναι αυτοί που όταν ο ΔΟΛ, η Ελευθεροτυπία, το ΑΛΤΕΡ και τόσα άλλα μέσα ενημέρωσης έκαναν περικοπές, απέλυαν και πετούσαν στο δρόμο εργαζόμενους σφύριζαν αδιάφορα.

- είναι αυτοί που όταν ο ΚΚΕ έδινε μάχες σε χώρους δουλειάς, στο δρόμο, στις απεργίες ήταν στην «απέναντι όχθη» και έβριζαν το ΚΚΕ.

- είναι αυτοί που στην επόμενη μεγάλη μάχη, στην επόμενη απεργία, θα απουσιάζουν ως συνήθως, θα φυχομαγούν, θα συμμαχούν με τους απεργοσπάστες.

- είναι αυτοί που το παίζουν δήθεν κατατρεγμένοι κομμουνιστές χτυπώντας το Κόμμα με τον πλέον ύπουλο και βρώμικο τρόπο, μέσα από σελίδες τύπου «Νέα Σπορά».

- είναι αυτοί που όταν το ΠΑΜΕ δέχθηκε συντονισμένη παρακρατική δολοφονική επίθεση τον Οκτώβρη του 2011 μιλούσαν για «τα ΚΝΑΤ που προστατεύουν τη Βουλή».

- είναι αυτοί που έχουν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό που αποτελεί βασική αρχή λειτουργίας του ΚΚΕ.

- είναι αυτοί που με αφορμή τον Προσυνεδριακό Διάλογο για το 19ο Συνέδριο έκαναν ότι περνούσε απ' το χέρι τους για να προκαλέσουν τεχνητά εσωκομματικά ζητήματα.

- είναι αυτοί που έχουν αναγάγει τον οπορτουνισμό σε τρόπο ζωής, όντας επαναστάτες μόνο στα στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

- είναι αυτοί που περίμεναν πως και πως το Ν.Μπογιόπουλο να αρθρογραφήσει ενάντια στο ΚΚΕ και απογοητεύτηκαν σφόδρα που ο Νίκος δεν το έκανε.

- είναι αυτοί που στο λεξιλόγιο τους, η φράση «εθελοντική προσφορά» είναι ανύπαρκτη μιας και έχουν μάθει μόνο στην έμμισθη παροχή υπηρεσιών.

- είναι αυτοί που θυμήθηκαν μόλις σήμερα τις «ατομικές συμβάσεις εργασίας» προκειμένου να χτυπήσουν το ΚΚΕ.

- είναι αυτοί που έχουν αναλάβει εργολαβικά τον χαφιεδισμό μέσω ίντερνετ διεκδικώντας επάξια μια θέση στο βάθρο του πολιτικού «χρυσαυγιτισμού».

Αυτοί είναι εν ολίγοις οι σημερινοί όψιμοι δήθεν «φίλοι» του Νίκου (και πάντοτε εχθροί του εργατικού, λαϊκού κινήματος) που τάχα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Ας έχουν λοιπόν υπ' όψη τους ότι ο Κομμουνιστής Νίκος Μπογιόπουλος, όπως και τα μέλη του ΚΚΕ, δεν είναι σαν τα μούτρα τους.
Revolution Now

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου