Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

15η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Αποφασίστηκε σειρά κοινών δράσεων



Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της Συνάντησης που φιλοξενήθηκε στη Λισαβόνα από το Πορτογαλικό ΚΚ




Με την έγκριση των προτάσεων για τις Κοινές Δράσεις που θα αναπτύξουν τον επόμενο χρόνο τα Κομμουνιστικά Κόμματα, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, οι εργασίες της 15ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στη Λισαβόνα.

Στη συνάντηση πήρε μέρος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τους Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και Κώστα Παπαδάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Οι 13 κοινές δράσεις που αποφασίστηκαν είναι:

1. Δραστηριότητες με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και τα 75 χρόνια της έναρξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με μια κοινή καμπάνια που θα προειδοποιεί για τους κινδύνους νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων, αναδεικνύοντας ότι η πάλη για την ειρήνη συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για το σοσιαλισμό.

2. Δραστηριότητες για τα 15 χρόνια από την εγκληματική επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και κατά της κατοχής του Κοσσόβου.

3. Να προωθηθεί η διοργάνωση στην ασιατική ήπειρο ενός διεθνούς σεμιναρίου για την επίδραση της καπιταλιστικής κρίσης στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, που θα επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως το δικαίωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και προστασία των φυσικών πόρων, καθώς και σε ζητήματα αγροτικής οικονομίας, μίσθωσης γης και τροφίμων.


Αποψη από τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης


4. Να οργανωθεί μια διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης με τις συνεχιζόμενες διαδικασίες και αγώνες στη Λατινική Αμερική και με τη σοσιαλιστική Κούβα, ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας, την Κοινή Θέση της ΕΕ κατά της Κούβας, καθώς και για την επιστροφή των 4 Κουβανών πατριωτών που κρατούνται ακόμα στις φυλακές των ΗΠΑ.



5. Να εξεταστεί η δυνατότητα μιας συνάντησης εργασίας για τη συζήτηση της ιδεολογικής επίθεσης και του ρόλου των ΜΜΕ καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων για τη δουλειά της μαζικής επικοινωνίας.

6. Δραστηριότητες για την επέτειο της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας (8 Μάρτη), τονίζοντας τον αντίκτυπο της καπιταλιστικής κρίσης και της πολύπλευρης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην εργαζόμενη γυναίκα.

7. Να τιμηθεί η 1η Μάη με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις σε κάθε χώρα για την υπεράσπιση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Για το δικαίωμα στη δουλειά και τα άλλα εργατικά δικαιώματα, τονίζοντας τη σημασία της ταξικής πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ανεργία που πλήττει τη νεολαία.

8. Να εξεταστεί η δυνατότητα της παραπέρα πάλης ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, ενάντια στο φασισμό, τονίζοντας τη σημασία της ιδεολογικής πάλης ενάντια στον αντικομμουνισμό και την αναθεώρηση της ιστορίας, καταγγέλλοντας την ΕΕ για την καμπάνια και τα μέτρα που λαμβάνει στην κατεύθυνση της απαράδεκτης εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού.

9. Να οριστεί μέρα δράσης ενάντια στις διώξεις σε βάρος ΚΚ, την απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη με τα ΚΚ που είναι απαγορευμένα στη χώρα τους.

10. Να τιμήσουμε τα 95 χρόνια από τη δημιουργία της Κομμουνιστικής Διεθνούς - ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ (Μάρτης 1919), τονίζοντας, με αφορμή την επέτειο για τα 90 χρόνια από το θάνατο του Λένιν, τη βασική συμβολή του στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

11. Να πραγματοποιηθεί στην αραβική περιφέρεια ένα διεθνές σεμινάριο για τους αγώνες των αραβικών λαών ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και τους πολέμους.

12. Να συνεχιστεί η καταγγελία της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία και στο Ιράν και ο αγώνας για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

13. Να προωθηθεί το διεθνές μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και να υποστηριχτούν οι διεθνείς αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις: Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), Παγκόσμια Δημοκρατική Οργάνωση Γυναικών (ΠΟΔΓ).

Να σημειωθεί πως εξαιτίας σοβαρών ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών, που εκδηλώθηκαν στις τοποθετήσεις των κομμάτων, δεν εκδόθηκε Κοινή Ανακοίνωση της Διεθνούς Συνάντησης και κάθε κόμμα, εφόσον το επιθυμεί, θα εκδώσει τη δική του Ανακοίνωση για τον Τύπο, σχετικά με τη συζήτηση και τα συμπεράσματα της 15ης Διεθνούς Συνάντησης.

Οι ξένες αντιπροσωπείες τίμησαν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλβαρο Κουνιάλ, Γενικού Γραμματέα του Πορτογαλικού ΚΚ, συμμετέχοντας σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής το Πορτογαλικό ΚΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου