Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

 Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός βαρβαρότητας του 2014




Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο προϋπολογισμός του 2014 χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η συζήτησή του θα ξεκινήσει στις 25 Νοέμβρη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Βασική κατεύθυνση του προϋπολογισμού είναι η ενίσχυση της φορολογικής αφαίμαξης του λαού και η περικοπή κάθε είδους κοινωνικών δαπανών. Το σχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ) για το 2014, ενώ ανεβάζει τις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στα 812 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ). Το 2014 προβλέπονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 0,6%, έναντι μείωσης του ΑΕΠ κατά 4% φέτος. Η ανεργία θα σημειώσει ανεπαίσθητη υποχώρηση, αλλά θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2014, καθώς θα φτάσει στο 24,5% από 25,5% το 2013.

Με στόχο να κρύψει τα νέα σκληρά μέτρα που θα έρθουν, αλλά και τις συνέπειες αυτών που περιέχονται στο υπάρχον σχέδιο, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο», ενώ επανέλαβε τις ανέξοδες δεσμεύσεις ότι «δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα».

Πάντως, το σχέδιο που κατατέθηκε δεν φαίνεται να είναι το τελικό, καθώς η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, μόλις κλείσει η συμφωνία με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα αποδέχεται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι «ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου», αλλά «έχει λογική». Ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά».

Συνεχίζονται τα παζάρια
Στις συναντήσεις που έγιναν την Τετάρτη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα δεν «έκλεισε» η συμφωνία με την τρόικα, αντανακλώντας τους γενικότερους ανταγωνισμούς εντός και εκτός ΕΕ. Από τις μέχρι τώρα επαφές έχουν «κλειδώσει» οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες στο Δημόσιο, ενώ βέβαιο θεωρείται το κλείσιμο κρατικών επιχειρήσεων ακόμα και με «ξαφνικό θάνατο».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών κάνουν λόγο για «ικανοποιητική πρόοδο» αλλά και για ζητήματα που «παραμένουν σε εκκρεμότητα». Επίσης αναφέρουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες έδρες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκέμβρη.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης της τρόικας αναφέρει:

«Κλιμάκιο στελεχών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά από παραγωγικές συζητήσεις με τις αρχές για το σύνολο των πολιτικών που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της εν εξελίξει αναθεώρησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, αλλά μερικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες έδρες των οργανισμών. Τα κλιμάκια στελεχών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου».

Το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τη φημολογία για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, κυρίως στο δημοσιονομικό τομέα. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι «όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και προσθέτει ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά».

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Eurogroup που θα γίνει στις 9 Δεκέμβρη, αν και κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Την Παρασκευή ο Γιάννης Στουρνάρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup. Στην επίσημη ατζέντα δεν περιλαμβάνεται το θέμα της Ελλάδας ξεχωριστά, καθώς θα γίνει αξιολόγηση των προϋπολογισμών όλων των κρατών – μελών, όπως προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.

Νέες θυσίες ζητάει από τους Έλληνες ο Ντάισελμπλουμ
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει «επειγόντως» τις δεσμεύσεις της και να προωθήσει άμεσα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις.

Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει στο Eurogroup της Παρασκευής σε σχέση με την Ελλάδα, δήλωσε ότι «η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι τα όσα εφαρμόζονται στην Ελλάδα δεν είναι λιτότητα, αλλά «διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κίνδυνων», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση νέου δανείου μόλις λήξει το υπάρχον πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνοντας ότι η επίθεση δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, υποστήριξε ότι «έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες», αλλά «χρειάζονται νέες θυσίες από τους Έλληνες».

Στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων ζήτησε να λάβουν όλα τα κράτη - μέλη «επίπονες αποφάσεις» για να μειωθεί το κόστος εργασίας, δηλαδή για να γίνουν πολύ πιο φθηνοί οι εργαζόμενοι.

Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Με αφορμή τη συνάντηση ο Στέφαν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η «η Ελλάδα έχει δείξει φερεγγυότητα και οι εταίροι της θα φανούν αντιστοίχως φερέγγυοι».

Πάντως, ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγμάτευσης, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Άγκελα Μέρκελ από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα».

πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου