Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

75 χρόνια από τη δολοφονία του Χρ. Μαλτέζου

Συμπληρώνονται σήμερα 75 χρόνια από τη μέρα που άφησε την τελευταία του πνοή, στις φυλακές της Κέρκυρας, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) Χρήστος Μαλτέζος.

Ο Χρ. Μαλτέζος γεννήθηκε στα 1908 στα Μέθανα. Σπούδασε στη Νομική. Συνδέθηκε με την ΟΚΝΕ το 1925, έγινε μέλος της το 1928 και πολύ γρήγορα αναδείχτηκε σε στέλεχος. Δούλεψε στις Οργανώσεις της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και αλλού. Για αρκετό χρονικό διάστημα καθοδηγούσε την έκδοση της εφημερίδας της ΟΚΝΕ «ΝΕΟΛΑΙΑ».



Με την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου ο Χρ. Μαλτέζος, όπως και ολόκληρο το Κόμμα και η ΟΚΝΕ, πέρασε στην παρανομία. Τον Οκτώβρη του 1937, ο Χρ. Μαλτέζος αναδείχτηκε στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΚΝΕ. Συνελήφθη, στις 20 Απρίλη του 1938. Βασανίστηκε άγρια από τα αστυνομικά όργανα, για να προβεί σε αποκαλύψεις, αλλά δεν υπέκυψε. Ετσι παραπέμφθηκε σε δίκη όπου καταδικάστηκε σε 4 1/2 χρόνια φυλάκιση και δύο χρόνια εκτόπιση στην Ακροναυπλία. Μετά την Ακροναυπλία, μεταφέρθηκε στις φυλακές Κέρκυρας στην Αχτίνα Θ' όπου κρατούνταν και ο Ν. Ζαχαριάδης. Του έκαναν φάλαγγα, τον έκαιγαν με καυτό λάδι, αποπειράθηκαν να του καρφώσουν πέταλα στα πόδια. Αναγκάστηκε να κηρύξει απεργία πείνας παραμένοντας αλύγιστος. Στις 22/11/1938, τον αποτελείωσαν. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε η Ασφάλεια το 1949, ο Χρ. Μαλτέζος «διέφυγε των χεριών των φυλάκων και ερρίφθη από το παράθυρον του διαδρόμου εις το κενόν, αυτοκτονήσας». Πρόκειται για την κλασική μέθοδο εξόντωσης κρατούμενων που ακολουθούσαν οι αρχές ασφάλειας, τη γνωστή εκπαραθύρωση.

Αυτοί ήταν οι φασίστες του δικτάτορα Μεταξά που βασάνιζαν τους αγωνιστές και τους κομμουνιστές για μια δήλωση μετανοίας, που δολοφόνησαν δεκάδες μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ, με σκοπό να πλήξουν το φρόνημά τους και να του δώσουν το τελειωτικό χτύπημα. Τα 95 χρόνια ζωής του Κόμματος που γιορτάζονται αυτές τις μέρες είναι η καλύτερη και πιο αποστομωτική απάντηση στους θαυμαστές των φασιστών. Η ιστορία που δείχνει αλύγιστη και πρωτοπόρα δράση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, που προέρχεται από την αταλάντευτη πίστη μας για κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπό.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης έγραψε: «Στις 22 Νοέμβρη 1938, εδώ στην Κέρκυρα, ένας ήρωας, ο Χρ. Μαλτέζος πέθανε. Και ένας προδότης, ο Μανωλέας έκανε δήλωση. Συμβολική σύμπτωση. Αναδείχνοντας τέτοιους ήρωες και ξεκαθαρίζοντας τέτοιους προδότες, το ΚΚΕ στέρεα, ακλόνητα, αποφασιστικά, βαδίζει προς τη νίκη, παρ' όλες τις δυσκολίες, τις θυσίες και τις προδοσίες».

πηγη: Ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου