Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Η Β. Κορέα και η σκυλιασμένη προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ



Τις ημέρες των Χριστουγέννων δεν υπήρξε αστικό ΜΜΕ στη χώρα μας (όπως και διεθνώς) που δεν «έπαιξε» την «είδηση» σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε το θείο του Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, δίνοντάς τον σε 120 πεινασμένα σκυλιά να τον φάνε. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη έγιναν δέκτες αυτής της «είδησης», που συνοδευόταν φυσικά με τα επίθετα περί «αποτροπιασμού», «φρίκης», «απάνθρωπου και βάρβαρου κομμουνιστικού καθεστώτος» κλπ. κλπ.

Τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, αφού βέβαια πρώτα έπαιξαν την «είδηση», τώρα παραδέχονται ότι παραπλανήθηκαν. «Ξεκίνησε ως σατιρική ανάρτηση σε ένα κινεζικό μικρομπλόγκ», λέει το «Ρόιτερς» και συγκεκριμένα στην κινεζική ιστοσελίδα «Tencent Weibo» στις 11 Δεκέμβρη.

Σε ανάλογο θέμα της η «Washington Post» την αμφισβητεί επίσης. Γιατί, όπως γράφει, η είδηση δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκέμβρη στην εφημερίδα «Wen Wei Po» του Χονγκ Κονγκ, την οποία χαρακτηρίζει αναξιόπιστη και αναρωτιέται γιατί έκανε το γύρο του κόσμου μετά από 13 ημέρες και συγκεκριμένα στις 24 Δεκέμβρη, όταν αναδημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα της Σιγκαπούρης.

Όμως, ακόμη και διαψεύδοντας την είδηση, δεν ξεχνούν το ρόλο τους αυτά τα ΜΜΕ.

«Η ιστορία μοιάζει να αποσπά την προσοχή από επιβεβαιωμένα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Βόρειο Κορέα, όπως η συνέχιση της καταναγκαστικής εργασίας, οι εκτελέσεις παιδιών, όπως και το γεγονός ότι κρατούμενοι εξαναγκάζονται να σκάβουν τους τάφους τους πριν εκτελεστούν», έγραψε το περιοδικό «TIME».

Αποστάσεις από τη διάψευση της «είδησης» και από το «ΜEGA». «Τουλάχιστον, έτσι μεταδίδει το "Ρόιτερ"», είπε ο παρουσιαστής. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Β. Κορέα δεν ανακοίνωσε πως εκτελέστηκε ο Γιανγκ Σονγκ Τάεκ», του απάντησε ο άλλος από το διπλανό τηλεπαράθυρο.

Όμως, αυτά είναι τα αστικά ΜΜΕ. Σερβίρουν στο λαό την προπαγάνδα υπέρ του κεφαλαίου σαν δήθεν αντικειμενική ενημέρωση. Τη σάπια προπαγάνδα τους, όπως σάπιο είναι το σύστημά τους.

πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου