Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Βρώμικη υπόθεση οι διώξεις συνδικαλιστών της Ζώνης.

Βγάζει μάτι η συντονισμένη προσπάθεια να χτυπηθεί η δράση των ταξικών σωματείων

«Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα», διαδήλωναν οι εργάτες της Ζώνης την εποχή που οι μηνύσεις των εργολάβων έπεφταν βροχή
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το πογκρόμ διώξεων και η βιομηχανία δικών σε βάρος στελεχών των ταξικών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Χτες, μέσα σε μία μέρα, είχαν προγραμματιστεί σε βάρος των προεδρείων των σωματείων δύο διαδοχικές δίκες στο Πλημμελειοδικείο Πειραιά.

Στην πρώτη δίκη, οι συνδικαλιστές τελικά αθωώθηκαν, αφού δεν υπήρχε ούτε ένα στοιχείο που να ευσταθεί σε βάρος τους. Η δεύτερη δίκη αναβλήθηκε για τις 25/9/2014. Για τις επόμενες 40 μέρες, έχουν προγραμματιστεί άλλες 17 δίκες, ενώ πριν από περίπου 15 μέρες, στα σωματεία επιδόθηκε νέα αγωγή, την οποία έχουν καταθέσει 9 εργολάβοι που αξιώνουν 405.000 ευρώ!

Το μπαράζ των διώξεων στηρίζεται σε μηνύσεις των εργολάβων της Ζώνης που δραστηριοποιούνται στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ). Από τον Ιούνη του 2008, που τα σωματεία διοργάνωσαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο ΒΙΠΑΣ για την υπεράσπιση των ΣΣΕ και την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι εργολάβοι έχουν καταθέσει εκατοντάδες μηνύσεις με χαλκευμένα στοιχεία, που με τη συνεργασία των διωκτικών αρχών φτάνουν στην ακροαματική διαδικασία.

Πρόκειται για τους ίδιους εργολάβους, που διατηρούν στενές επαφές με τη Χρυσή Αυγή, μέλη της οποίας οργάνωσαν τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.
Ζητάνε και τα ρέστα!

Η τελευταία αγωγή είναι χαρακτηριστική. Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Κατερίνα Μπαρτζακλή, με την απόφαση υπ' αριθμ. 259/2009 απέρριψε «ως αβάσιμη» και έστειλε στο αρχείο τη μία και μοναδική μήνυση που είχαν καταθέσει τα σωματεία της Ζώνης σε βάρος της διοίκησης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ ΑΕ), εγκαλώντας την εργοδοσία ότι στις 11/6/2008 ξήλωσε το κοντέινερ που είχαν στήσει τα συνδικάτα μέσα στο χώρο του ΒΙΠΑΣ, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν σαν παράρτημα.

Να σημειωθεί ότι αυτή η πρόκληση από την πλευρά των εργοδοτών ήταν που πυροδότησε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο ΒΙΠΑΣ. Η εισαγγελέας είχε αποφανθεί τότε ότι το κοντέινερ είχε ξηλωθεί από τα ίδια τα Σωματεία! Μάλιστα, είχε φτάσει να ισχυριστεί ότι ακόμα και αν το κοντέινερ κλάπηκε, δε σημαίνει ότι το έπραξε η εργοδοσία, γιατί εκείνες τις μέρες, στο χώρο του ΒΙΠΑΣ, γινόταν δενδροφύτευση και κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος το «εξαφάνισε», αφού στο χώρο μπαινόβγαινε κόσμος!

Στις 17 Γενάρη του 2014, λίγες μέρες πριν περάσει η 5ετία και παραγραφεί η υπόθεση, 9 εργολάβοι, αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη απόφαση της εισαγγελέα, κατέθεσαν αγωγή σε βάρος των προέδρων του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών και του Σωματείου Ηλεκτρολόγων πλοίων!

Τους κατηγορούν για ψευδή μηνυτήρια αναφορά, συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή κατάθεση, ηθική βλάβη και ηθική αυτουργία, γιατί υποτίθεται ότι έβαλαν ψευδομάρτυρες να καταθέσουν. Απαιτούν «να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι και μάλιστα εις ολόκληρον ο καθένας να καταβάλουν στον καθένα από μας το συνολικό ποσό των 15.000 ευρώ νομίμως εντόκων από τις επιδόσεως της παρούσας αγωγής μας» (σύνολο 405.000 ευρώ, χώρια τους τόκους που ζητάνε) και «προσωρινή κράτηση 4 μηνών», απειλώντας τα σωματεία με οικονομική εξόντωση.
Δίκη αύριο στη Μυτιλήνη

Σε δίκη σέρνονται αύριο, Πέμπτη, συνδικαλιστές από τη Μυτιλήνη, επειδή στάθηκαν στο πλευρό των ναυτεργατών και της απεργίας τους στις 31/5/2010. Συγκεκριμένα, ο Στρατής Αντώνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Νίκος Μπουλμπούλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ και ο Παρασκευάς Γεωργούλας, συνδικαλιστής και γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, δικάζονται μετά από μήνυση της εταιρείας ΑΝΕΚ που κατέθεσε ο πλοίαρχος του ΕΓ/ΟΓ ΛΙΣΣΟΣ. Η Γραμματεία Λέσβου του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση, στις 9 π.μ., στο δικαστικό μέγαρο. Αλληλεγγύη στους συνδικαλιστές εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου