Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

 Ουκρανία: Διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα, ενώ οι νεοναζί «αλωνίζουν» στο Κίεβο




Συνεχίζεται η διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα στην Ουκρανία, με επίκεντρο πλέον την περιοχή της Κριμαίας, όπου την επόμενη Κυριακή αναμένεται το δημοψήφισμα για την ένωση ή μη με τη Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στους οποίους επανέλαβε τη θέση του ότι οι κινήσεις των αρχών της Κριμαίας ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.



Στο μεταξύ, ο «μεταβατικός πρωθυπουργός» της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με την κρίση με τη Ρωσία στην Κριμαία, την ώρα που στο Κίεβο συνεχίζουν να «κάνουν κουμάντο» οι δυνάμεις του κόμματος «Σβόμποντα» και του «Δεξιού Τομέα» που έχουν αποδεδειγμένα ακροδεξιές-φιλοναζιστικές απόψεις, παρά την προσπάθεια που γίνεται αυτό το γεγονός να αποκρυβεί.

Νόμιμες οι κινήσεις των φιλορωσικών αρχών στην Κριμαία, επιμένει ο Πούτιν


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι οι κινήσεις των φιλο-ρωσικών αρχών στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Το φιλο-ρωσικό κοινοβούλιο στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας ψήφισε υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μάρτη για την επικύρωση της απόφασής του.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ακόμη στους συνομιλητές του την έλλειψη της όποιας δράσης των σημερινών αρχών του Κιέβου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στις ΗΠΑ ο «μεταβατικός πρωθυπουργός» Αρσένι Γιατσενιούκ

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, τον οποίο η Μόσχα δεν αναγνωρίζει, δήλωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με την κρίση με τη Ρωσία στην Κριμαία. «Μεταβαίνω στις ΗΠΑ όπου θα έχω συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με στόχο την επίλυση της κρίσης που συντελείται στις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις» δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη κυβερνητικής συνάντησης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.

Λίγο αργότερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την επίσκεψη Γιατσενιούκ στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχετικά με την κρίση στην Κριμαία, διευκρινίζοντας ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12η Μαρτίου.

Επιμένει στα περί «στρατιωτικής επέμβασης» της Ρωσίας, η νέα ουκρανική ηγεσία

Σύμφωνα με Ουκρανούς συνοριοφύλακες, «ρωσικές δυνάμεις έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους μια βάση της συνοριοφρουράς στη Δυτική Κριμαία παγιδεύοντας 30 μέλη της υπηρεσίας στο εσωτερικό». Ο εκπρόσωπος δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ότι η βάση Τσερνομορσκόγε στη δυτική άκρη της Κριμαίας «καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις περίπου στις 6.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χωρίς να σημειωθεί αιματοχυσία». Ο Όλεγκ Σλομπόντιαν υποστήριξε ότι οι «ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον 11 βάσεις της συνοριοφρουράς στην Κριμαία». Να σημειωθεί πάντως πως η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι κανένας στρατιώτης της δεν βρίσκεται εντός ουκρανικού εδάφους, πλην αυτών που προβλέπονται από τις επίσημες συμφωνίες που διέπουν τη λειτουργία της βάσης της Κριμαίας.

Την ίδια ώρα, ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν ασκήσεις σε στρατιωτικές βάσεις, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», επικαλούμενο τον εκτελούντα χρέη υπουργού Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ.«Δεν προβλέπεται καμία μετακίνηση, καμία αναχώρηση των ενόπλων δυνάμεων για την Κριμαία. Πραγματοποιούν ασκήσεις ρουτίνας όπως συνέβαινε πάντα», είπε ο Τενιούκ.

Σε εξέλιξη και «ηλεκτρονικός» πόλεμος

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη και ένας ιδιόμορφος ηλεκτρονικός πόλεμος. Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, μια αγνώστων στοιχείων πηγή ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων Άρνησης Παροχής Υπηρεσιών (Denial of Service), που στόχο έχουν να κάνουν αδύνατη την πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή δίκτυο από τους προβλεπόμενους χρήστες.

«Υπήρξε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση DoS στα δίκτυα επικοινωνιών του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία προφανώς αποσκοπούσε στην παρεμπόδιση των αντιδράσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος μας», ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας. Αναφέρεται επίσης ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ukrinform» έπεσε θύμα παρόμοιων επιθέσεων. Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι το τηλεπικοινωνιακό σύστημα της χώρας επλήγη από τέτοιου είδους επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, μέσω εξοπλισμού που είχε εγκατασταθεί στην Κριμαία με στόχο την παρέμβαση στα κινητά τηλέφωνα μελών του κοινοβουλίου.


Παραμένουν και ενισχύονται οι ακροδεξιοί-φιλοναζιστές στο Κίεβο
Στο μεταξύ, στο Κίεβο συνεχίζουν να «κάνουν κουμάντο» δύο από τις ομάδες που πρωταγωνίστησαν στις βίαιες διαδηλώσεις και έχουν αποδεδειγμένα ακροδεξιές-φιλοναζιστικές απόψεις. Πρόκειται για τα κόμματα «Σβόμποντα» (Ελευθερία), τα μέλη του οποίου έχουν λάβει πέντε σημαντικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του θώκου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και «Πράβι Σέκτορ» («Δεξιός Τομέας»), ο ηγέτης του οποίου, Ντμίτρο Γιάρος, είναι ο αναπληρωτής γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Μάλιστα χθες ο Γιάρος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του Μάη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Κόμμα των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας πρέπει να τεθούν εκτός νόμου...

Στη Wikipedia «ξεπλένουν» τον «Δεξιό Τομέα»...
Τα μέλη του «Δεξιού Τομέα», φορώντας μαύρες μάσκες του σκι, αλεξίσφαιρα γιλέκα και στρατιωτικές στολές, εξακολουθούν να καταλαμβάνουν κάποια κτίρια κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Όμως δεν μένουν εκεί. Επενέβησαν ακόμη και στη γνωστή δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, ώστε να «ξαναγράψουν» την ιστορία και τον «ποιόν» της οργάνωσης. Έτσι, ενώ, σύμφωνα με το ιστορικό της Wikipedia, την περασμένη Δευτέρα στο λήμμα «Δεξιός Τομέας» αναφέρεται ότι η οργάνωση έχει «οριακά φασιστικές, νεοναζιστικές απόψεις», μία μέρα μετά, και αφού προηγήθηκαν 174 τροποποιήσεις του άρθρου, ο «Δεξιός Τομέας» αναφέρεται πλέον ως «μια οργάνωση για την προστασία των διαδηλωτών» και μια «πατριωτική οργάνωση της νεολαίας».

...και στις ΗΠΑ το νεοναζιστικό «Σβόμποντα»


Από την άλλη το «Σβόμποντα» προήλθε από το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (SNPU), που ιδρύθηκε το 1991 και ως σύμβολό του είχε το Wolfsangel, ένα ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις εκλογές του 2012 το «Σβόμποντα» κέρδισε σχεδόν το 10,5% των ψήφων και 37 έδρες στο κοινοβούλιο.

Η αμερικανική κυβέρνηση κάνει πάντως ό,τι μπορεί για να «ξεπλύνει» τα νεοναζιστικά χαρακτηριστικά του «Σβόμποντα»: «Από τότε που εισήλθε στο ουκρανικό κοινοβούλιο το 2012, η ηγεσία του Σβόμποντα εργάζεται για να φέρει το κόμμα σε μια πιο μετριοπαθή κατεύθυνση και να γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα», υποστήριξε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο «Ρόιτερς».

Για να γίνει αντιληπτό πάντως περί τίνος πρόκειται, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του, το «Σβόμποντα» «απαγορεύει σε άθεους, πρώην κομμουνιστές και αλλοδαπούς να γίνουν μέλη του».

πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου